Čtenářský deník, maturitní otázky a jiná verbež

 

Home

Čtenářský deník

Maturitní otázky

Jiné materiály

Odkazy

Guestbook

E-mail

 

Dmitrij Gluchovskij

Metro 2033 – Metro 2033 – Метро 2033 – 2005

 

            V postapokalyptickém Rusku přežívají zbytky lidské populace v podzemí, ve stanicích metra. Hlavní hrdina Arťom se vydává ze své domovské stanice VDNCh, která čelí neznámému nebezpečí nového druhu mutantů, na misi do srdce sítě metra, aby požádal o pomoc.

            Cestou se setkává s nejrůznějšími společenstvími, která smysl života hledají někdy v pouhém přežití, někdy v prokopání do pekla, založení Čtvrté říše, obnovení komunismu či kanibalismu a víře ve Velkého červa. Když Arťom dorazí do ústřední stanice Polis, její vedení je sice znepokojeno situací ve VDNCh, ale nemá s k tomu, aby poskytlo jakoukoliv reálnou vojenskou pomoc.

Nicméně místní sekta knihovníků vidí v Arťomovi svého vyvoleného, který by mohl najít bájný text v knihovně na povrchu; to se sice nepotvrdí, odměnu Arťom nakonec stejně získá – a to informaci o funkční raketové základně.

S pomocí odvážných stalkerů se nakonec Arťomovi podaří rakety odpálit a zaměřit hnízdo, ze kterého se noví mutanti líhnou. Na poslední chvíli se mu však také podaří dešifrovat noční můry, které ho celou dobu trápily, a pochopí, že se jednalo o snahu mutantů s lidmi v podzemí navázat přátelské vztahy. Bohužel pozdě.

 

„Metro 2033“ je atmosférická dystopie, která sice nezaujme literárními kvalitami co se vypravěčského stylu týče (ten někdy spíše drhne, nicméně je možné, že je to z části vinou českého překladu), ale na druhou stranu příjemně potěší jak originálními kulisami, tak mnoha zajímavými tématy, která nejsou dovedena k doslovným závěrům a nechávají čtenáře ve většině případů udělat si vlastní závěr.

Je také příjemné, že tísnivá atmosféra nepoznaného dobře funguje, autor něco odhalí, ale většina hrozeb v metru je spíše na úrovni mýtů a smyšlenek obyvatel jednotlivých stanic. Na druhou stranu konec s přátelskými mutanty je poněkud nepřípadný, byť je alespoň utlumen jejich brzkým vyhlazením, které s laděním knihy souzní více. Každopádně celkový dojem je veskrze pozitivní a pokud vám připadá téma zajímavé, pak jeho zpracování nezklame.

Na základě knihy vznikla také povedená počítačová hra, která příběh však adaptuje volně a většinu těch nejzajímavějších míst z knihy vynechává; na druhou stranu přidává atraktivní nové lokace. Nicméně smysl dějových změn mi přesto jasný není a nemám pocit, že by hře nějak prospíval.

Na druhou stranu nabízí hra více konců a ten základní je o něco uspokojivější než ten knižní, neboť Arťom sice mutanty vypálí, ale není zatížen dešifrováním jejich mírové nabídky (byť v něm trochu hlodají pochybnosti). Alternativně Arťom může pochopit přátelské úmysly mutantů a vypálení jejich hnízda sabotovat a doufat v lepší budoucnost (což je z příběhového kontextu zakončení asi nejhloupější).