Čtenářský deník, maturitní otázky a jiná verbež

 

Home

Čtenářský deník

Maturitní otázky

Jiné materiály

Odkazy

Guestbook

E-mail

 

George Orwell

1984 – Nineteen Eighty-Four – 1949

 

            Rok 1984. Svět ovládají tři mocnosti – Eurasie, Eastasie a Oceánie, jejíž součástí jsou mimo jiné Britské ostrovy. V Oceánii je jakýsi extrémní totalitní režim, u moci je Strana, kterou vede imaginární Velký bratr. Nepřátele státu odklízí Ideopolicie, která trestá třeba jen za „zlé“ mluvení ze spaní. Současný jazyk, newspeak, je stále zjednodušován, aby se omezilo lidské myšlení. Lidé jsou sledováni oboustrannou televizí a všudypřítomnými odposlechy.

Hlavní postava knihy, Winston Smith, pracuje na Ministerstvu pravdy v Londýně, kde „mění“ noviny a dokumenty tak, aby vyhovovaly Straně. Takto může Strana přetvářet minulost, jak se jí zlíbí. Chvíli válčí Oceánie s Eurasií a Strana tvrdí, že tomu tak bylo vždy. Poté začne válčit s Eastasií a tvrdí opak. Nejhorší je, že tomu lidé věří. Winston si to uvědomuje a přestává Straně důvěřovat. V průběhu děje se seznámí s Julií, která sdílí jeho názory, a zamiluje se do ní. Oba poté vstoupí do odboje. Winston se tak dozvídá, jak k současnému stavu společnosti došlo. Zanedlouho jsou však oba zatčeni Ideopolicií a uvězněni na Ministerstvu lásky, kde jsou podrobeni dlouhotrvajícímu mučení a vymývání mozku, kterému nakonec oba podlehnou.

 

Orwell varuje před nebezpečím totalitního režimu a potlačení lidské svobody. Proto bude kniha ještě velmi dlouho aktuální, i když technické aspekty příběhu zastarají.